Mezinárodní turnaj v Plzni

Komentář:

Na konci roku jako již tradičně odcestovali hráči BK Jiskra Domažlice na mezinárodní Vánoční turnaj do Plzně. Tentokrát se turnaje zúčastnili hráči kategorie U12 a U16. Tento rok se v Plzni sešla opravdu velká konkurence ze 7 zemí Evropy. Do turnaje bylo přihlášeno celkem 80 týmů. Hráčům kategorie U16 se podařilo to, že se na turnaji nepotkali ani s jediným českým týmem. V pátek hned v prvním utkání narazili na velice zajímavý tým Dynamo Moskovskogo Minsk. Běloruský tým na začátku turnaje byl velice silným oříškem a domažličtí prohráli rozdílem 20 bodů. Výsledek mohl být lepší, kdyby hráči prodali vše, co umějí. Ve druhém utkání Chodové narazili na německé TG Hanau Wings, které porazili rozdílem 10 bodů. Toto utkání bylo již mnohem lepší v nasazení hráčů, bojovnosti, kombinaci. Kluci předváděli pěkný basketbal. V sobotu k prvnímu utkání dne nastoupili domažličtí proti maďarskému celku Gykse Szekszárd. S favoritem naší skupiny předvedli výborný výkon, a i když v průběhu zápasu prohrávali již o 20 bodů, v závěru se nadechli a bod po bodu snižovali náskok soupeře. Bohužel to nestačilo na vítězství, ale prohra o 8 bodů se skvělým maďarským týmem mrzet nemusí. K večernímu utkání o umístění nastoupili proti slovinskému týmu KK Vojnik. Slovinský basketbal je všeobecně považován za velice dobrou basketbalovou školu. Domažličtí hráči ale předvedli opět dobrý basketbal a prohra o 11 bodů z takto silným soupeřem je pro nás dobrý výsledek. Hlavně jsou to obrovské zkušenosti a srovnání různých basketbalových stylů napříč Evropou nám pomohou v našem dalším rozvoji. K poslednímu utkání v neděli o konečné umístění nastoupili Chodové proti Hamm basket Weiden. V tomto utkání domažličtí hráči od úvodních minut dominovali a zápas vyhráli 60:25. Turnaj tak ukončili s celkovým skóre tři porážky, dvě vítězství. Neumístili jsme se na předních příčkách v turnaji, ale nasbírané zkušenosti se budou jistě hodit v další probíhající sezoně. Hráčům bych chtěl poděkovat za přístup k turnaji.

„Hráči kategorie U 12, ve které na turnaji nastupovali v letošním roce, ale 2/3 týmu tvořil ročník 2009, tedy hráči U11. Přesto jsme skončili na 10. místě ze14 týmů. Z pěti utkání jsme dvě vyhráli a dvě prohráli. Poslední utkání jsme předčasně ukončili, neboť většinu hráčů skolila chřipka a na utkání tak zbylo pouze pět hráčů.
Přesto si myslím, že turnaj byl přínosem, jak v tom, že jsme potkali jiné týmy, než se kterými hrajeme v domácí soutěži, tak také proto, že kluci viděli hrát jiné týmy a to i v jiných kategoriích. Škoda, že většina hráčů onemocněla, neboť i poslední utkání mohlo být vyrovnané a proto pro nás velmi cenné.“ Zhodnotil krátce turnaj za kategorii U12 trenér Pohanka.

Bohužel velká nemocnost hráčů je skvrnou na turnaji, s tím se však musí při zápasech dětí počítat.
Přesto turnaj byl velkým přínosem a hráči si odnesli příjemné vzpomínky nejen na basketbal.

Josef Prettl
šéftrenér mládeže BK Domažlice

#pp