Přání nejen Vánoční a Novoroční

Komentář:

Tak nám ten nejpodivnější rok, co má paměť sahá, míří do finiše. Určitě se všichni těšíme na rodinnou pohodu Vánoc, smaženého kapra, bramborového salátu, chlebíčků, šumivého víno, blízkost našich nejbližších.. Ale v letech minulých jsme také už netrpělivě vyhlíželi Silvestra a hlavně start do nového roku. Ten byl vždy plný předsevzetí, očekávání a nadšení, že se podaří něco nového, lepšího. Musím se přiznat, že tohle ve mně momentálně schází. Nejsem jistě sám, koho doba koronavirová už unavuje, vyčerpává, nebojím se říct i dusí. Ale co je ještě horší, je spíš pocit bezmoci, skoro beznaděje z dalšího vývoje, to vše způsobené především činností vlád většiny zemí a pohříchu ta naše stojí v tomto směru vlastně v popředí všech těch nesmyslů, zmatků, zvratů v opatřeních, naprostého odtržení od reálného života. S postupujícím časem, narůstajícím počtem navzájem si odporujících nařízení, vyhlášení, opatření ve mně vzrůstá nedůvěra v celou tu chiméru okolo celosvětové pandemie. Každou chvíli slyšíme, jak někde testy vycházející nepřesvědčivě, tu negativní, pak zas pozitivní a do třetice zas negativní (viz fotbalová Slavia v minulém týdnu..). Nikdo nám ještě neřekl, jaké ta doba, zákazy, útlum podnikání, lidských činností, sportování, vzdělanosti, odkládání jiné zdravotní péče, třeba i o onkologicky nemocné, omezení sociálních kontaktů napáchaly škody na lidském zdraví, životech, rodinném soužití a vztazích mezi lidmi, o ekonomice individuální o celospolečenské ani nemluvě. Jsem přesvědčen o tom, že v těchto aspektech došlo ke škodám podstatně větším, než opravdu Covid-19 napáchal jen on sám na zdraví a životě lidí.
Mám opravdu velké obavy, že náš sportovní život se jen tak nevzpamatuje, že sezóna 2020-21, ze které jsme si užili sotva 4 týdny, zůstane zapsaná v historii jako druhá po sobě nedokončená. To by nás však nemělo brzdit v individuálních sportovních aktivitách, pečujme o své tělesné schránky jak jen to jde, veďme naše ratolesti k pohybu na čerstvém vzduchu, ať jsou naši sportovci alespoň trochu připraveni naskočit do aktivní přípravy s míčem v našich halách a tělocvičnách.
A nakonec se přimlouvám za to, abychom do nového roku 2021 vkročili s optimismem, lidstvo si vždy s jakoukoli nemocí v globále nakonec poradilo, lidský organismus je variabilní, přizpůsobivý a nad tím malým zloduchem nakonec zvítězí! Stejně jako v nás, věřme, stále vítězí sportovní duch, soutěživost a ctižádost být pořád lepšími. Do toho nového roku tedy všem za výbor Basketbal Jiskra Domažlice z.s. přeji, aby tahle největší výhra přišla co možná nejdříve a ať je rok 2021 už normálnější než byl ten právě uplynulý.
MUDr.Tomáš Budka
předseda Basketbal Jiskra Domažlice z.s.

#tbs