Basketbalisté Domažlic U19 vybojovali postup do Celostátní ligy.

Komentář:

O víkendu 28. a 29. 5. 2022 se konala kvalifikace o postup do Celostátní ligy kategorie U19 v Brandýse nad Labem. Vzhledem k tomu, že domažličtí hráči kategorie U19 v této sezoně zvítězili v Nadregionální lize, byl dalším krokem postup do vyšší soutěže, do které vede cesta přes kvalifikaci. Domažličtí do Brandýsa odcestovali v maximální možné nejsilnější sestavě s cílem tuto kvalifikaci vyhrát a postoupit.

V prvním utkání v sobotu od 11 hod nás čekal těžký soupeř BK Kolín. Vzhledem k tomu, že se jednalo o velice důležitý zápas, byla na hráčích vidět nervozita. První čtvrtinu domažličtí prohráli o jeden bod, ale herní projev sliboval, že nastolená taktika je správná a na lavičce mohl vládnout optimismus. Od druhé čtvrtiny se začala projevovat širší rotace domažlického týmu a hráči se prosazovali zejména z rychlého protiútoku. Do šaten se tak odcházelo za stavu 43:35 pro naše borce. Do druhého poločasu domažličtí vlétli jako uragán a celoplošnou obranou získávali na hráčích Kolína míče, které dopravovali do soupeřova koše zejména z podkošového prostoru. Skoré třetí čtvrtiny 40:22 hovoří za vše a o zápase bylo téměř rozhodnuto. I přes dílčí prohru ve čtvrté čtvrtině si domažličtí připsali první důležitou výhru 114:81 a vykročili za svým cílem. Za zmínku stojí vysoké procento úspěšnosti střelby za tři body, kdy domažličtí zaznamenali hned 15 úspěšných pokusů.

V sobotu vpodvečer do druhého zápasu los určil domažlickým kadetům dalšího soupeře kvalifikace U19 a tím byli hráči Sokola Žižkov. V tomto zápase byl herní projev našich borců hned od samého úvodu velice kvalitní a soupeře celoplošnou obranou donutil k mnoha ztrátám a snadnými koši zasypávali kluci Žižkovský koš. Hned v první čtvrtině si vytvořili 18 bodový náskok, který do poločasu ještě navýšili na poločasové skóre 28:64. Ve druhém poločase se obraz hry příliš nezměnil. Domažličtí hráči v široké rotaci všech hráčů vytvářeli tlak na žižkovské hráče a ti nebyli schopni akceptovat vysoké tempo zápasu. Výsledkem bylo vysoké vítězství 122:51. O přímém postupu se tak mělo rozhodnout v nedělním zápase.

V neděli v 11 hod dopoledne proti sobě nastoupili zatím neporažení v kvalifikačním turnaji domácí Brandýs nad Labem a hráči BK Jiskra Domažlice. Vzhledem k důležitosti zápasu se hrálo od začátku poměrně zakřiknutě a opatrně. Skóre se přelévalo z jedné strany na druhou, ale žádný tým si nedokázal vypracovat bodový náskok. Bojovalo se o každou píď palubovky a o každý míč. První čtvrtinu prohráli domácí hráči o jeden bod, ale do šaten odcházeli s jednobodovým náskokem 43:42. O výsledků celého utkání rozhodla třetí čtvrtina, ve které domažličtí hráči opět důraznou celoplošnou obranou získali herní převahu a tuto čtvrtinu vyhráli 26:9. Na vydařený herní úsek navázali i ve čtvrté čtvrtině a soustředěnou hrou si připsali vítězství 96:71 a zpečetili tím tak postup do Celostátní ligy kategorie U19 pro sezónu 2022/ 2023. Je to velký úspěch pro domažlický basketbal. Toto nás zavazuje ke kvalitní přípravě, abychom byli důstojnými soupeři v lize v příští sezoně. Chtěl bych tímto poděkovat všem hráčům, kteří se na tomto postupu podíleli a i těm, kteří budou v následující sezoně hájit barvy BK Domažlice v této celostátní soutěži. Týmový duch, nasazení, atmosféra v kabině a celková chemie týmu byla naprosto dokonalá a já za to ještě jednou všem moc děkuji a jsem rád, že jsem mohl být součástí této party.

#pp