Jiskra s Jihočechy nerozhodně

Komentář:

5. a 6.kolo 2.ligy mužů přivedlo na Chodsko silné soupeře z jižních Čech a utkání dopadla trochu v rozporu s papírovými předpoklady. Jako silnější se tentokrát ukázaly České Budějovice, které v sobotu 22.10.22 přes velkou snahu Jiskry dokázaly ustát vzepětí domácích ve 3. čtvrtině a velmi zkušeně si došly pro snad až příliš výraznou výhru o 15 bodů. Hosté si totiž ve 2.poločase, vždy když se Jiskra už už blížila na dostřel nebo dokonce šla 1x i do těsného vedení, dokázali pomoct rychlým protiútokem a především proměněnou těžkou střelou povětšinou spoza 3-bodového oblouku. Právě ve 3. a 4. čtvrtině vstřelili 7 ze svých celkových 9 trojek. Když se Budějovičtí dostali na začátku poslední čtvrtiny na 17-tibodový odstup, trenéři domácích poslali na palubovku své mladší hráče s cílem pošetřit opory na nedělní mač s dosud neporaženým Pískem. Paradoxně se mladým podařilo stáhnout 1, 5 min před koncem sedmibodový rozdíl, jenže pak přišly tři trojky hostů a bylo po zápase.
Do nedělního zápasu lídrem tabulky Pískem ´B vstupovali v roli jasného favorita právě hosté, kteří den předem deklasovali Klatovy na jejich palubovce 35-tibodovýn rozdílem. Jiskru v úvodu drželo na kontakt především 100% proměňování trestných hodů, čímž trestala Písek za celkových 10(!) faulů v prvním hrací období. Nutno říci, že rozhodčím se v té době úplně nedařilo držet nějakou konzistentnost v posuzování nedovolených zákroků. Urputný souboj pokračoval i ve zbytku zápasu. Jiskra stále jen dotahovala, aby se konečně na začátku 4.čtvrtiny dostala do až 5-tibodového vedení. Na obou týmech bylo patrné, jak ve druhý hrací den po sobě docházejí síly. Těch asi morálních nakonec přece jen asi zbylo víc Jiskře, která veledůležitou trojkou na konci předposlední minuty znovu odskočila na 5 bodů, což už písečtí nedokázali přes veškerou snahu zvrátit.
Z individuálních výkonů stojí za zmínku 24 sobotních bodů Matyáše Císaře, v sobotu neztrácel dech ani Honza Štípek. V neděli se, dá se říci, vzpamatoval Martin Hrubý, který odčinil sobotní tragickou střelbu a svým standardem 23 bodů a zmíněnou trojkou 70 vteřin před koncem dovedl Jiskru k vítězství. Proti Písku však dosáhli ceněného double-double (více než 10 bodů + více než 10 doskoků) oba domažličtí podkošoví hráči Bauer a Jiřinec. Jakub Jiřinec byl asi nejplatnějším hráčem Chodů za oba zápasy. Velmi mile překvapil Ondra Petržík, který ukázal, že bude v brzké budoucnosti jistě hráčem užší rotace. A pak je tu ještě nestárnoucí Honza Blacký, který svými zkušenostmi, šikovností a chytrostí předčí nejednoho i o generaci mladšího protivníka. Oceňujeme, že nenechal ve špatné personální situaci tým na holičkách a šel do obou zápasů s plným nasazením. V této souvislosti je třeba ještě dodat, že jsme se museli v obou zápasech obejít bez zraněného Matyáše Prettla a především nemocného Jakuba Tauera. Obnovené zranění nepustilo na hřiště ani Tomáše Tikalského a patrně pro zbytek sezóny nemůžeme počítat ani s Vaškem Baxou. V dalších zápasech za 3 týdny 12. a 13.11.2022 doma s Loko Plzeň ´B a SKB Rokycany je reálná účast pouze Kuby Tauera.

#tbs